Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis. Daarom wil je van tevoren zo goed mogelijk weten wat je te wachten staat. Op onze website vind je niet hoe wij standaard werken tijdens een bevalling, want iedere bevalling is anders. We bespreken persoonlijk met jou wat jouw wensen en behoeften zijn. Zo krijg jij de begeleiding die bij jou past.
Bij Amare vinden we het belangrijk dat jij beslist over jouw bevalling. Wij snappen dat iedere vrouw haar eigen wensen heeft rondom de bevalling. Jij bepaalt hoe en waar je wilt bevallen. Zijn jouw wensen anders dan het protocol in de regio dan gaan we graag met je in gesprek. Wij grijpen niet in zolang alles normaal verloopt.
‘Bij Amare draait het om jou. Jij speelt de hoofdrol tijdens jouw bevalling.’
Er zijn een aantal zaken die je moet regelen ter voorbereiding op je bevalling. Andere dingen kun je doen, maar hoeven niet. Wij hebben een checklist voor je gemaakt.
Het is belangrijk dat je de kraamzorg op tijd regelt: voor de 13e week. Je kunt bij verschillende kraamzorgorganisaties kijken of zij werken met jouw normen en waarden. Heb je vragen? Bel gerust!
In een kraampakket zitten medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en na de bevalling. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, moet je zorgen dat je thuis een kraampakket hebt. Het kan namelijk zijn dat je toch thuis bevalt. Zorg dat je het kraampakket voor week 37 in huis hebt.
Vaak hoor je de term ‘vluchttas’, maar wij spreken liever van ‘geboortetas’. De geboortetas heb je vanaf week 37 klaar, want dan kan je bevalling al beginnen. Wil je thuis bevallen? Ook dan pak je een geboortetas in. Je weet namelijk nooit zeker of je de hele bevalling thuis kunt blijven.
Klossen zijn een soort poten die je bed hoger maken. Ook als je in het ziekenhuis wil bevallen, moet je bed op klossen. Zo kan niet alleen de verloskundige, maar ook de kraamverzorgster op een gezonde werkhoogte werken. Je bed moet 80 centimeter hoog zijn. Je kunt klossen kopen of huren, bijvoorbeeld via Medipoint. Regel dit ook voor week 37.
Je kunt een geboorteplan maken, maar dat hoeft niet. In een geboorteplan staat wat jouw wensen en behoeften zijn rondom de bevalling. We bespreken dit plan graag samen met jou. Ook zonder geboorteplan zorgen we er natuurlijk voor dat wij goed op de hoogte zijn van jouw wensen rondom de bevalling.
Je kunt een zwangerschapscursus doen, maar dat hoeft niet. Er bestaan allerlei soorten cursussen rondom de zwangerschap. Denk aan zwangerschapsyoga, hypnobirthing, een bevalworkshop of een cursus voor vaders. Google eens naar de verschillende opties om te kijken of er iets is wat jou aanspreekt. Natuurlijk kunnen wij je hier ook meer over vertellen.
Bekijk onze belinstructie zodat je weet wanneer je ons het best kunt bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is. Zodra de weeën sterk genoeg zijn en regelmatig komen, komen wij bij je langs.
Natuurlijk kun je ons ook op alle andere momenten bellen. We snappen dat een zwangerschap veel vragen en soms onzekerheden met zich mee kan brengen, daarom staan we graag voor je klaar. Ook als je je zorgen maakt, willen we graag dat je ons belt. Liever een keer te vaak bellen dan te weinig, vinden we bij Amare.
Zodra je bevalling goed begonnen is, komen wij bij je langs. Afhankelijk van hoeveel ontsluiting je hebt en hoe snel het gaat, bepalen we of we bij je blijven of later terugkomen. Als je in het ziekenhuis wil bevallen, schatten wij in wat het beste moment is om samen te vertrekken. Wat voor een bevalling je ook wenst, wij staan klaar voor jou.
‘Wij zijn er voor jou en je kindje.’
Thuis of in het ziekenhuis
Zolang alles goed gaat en er geen bijzonderheden zijn, kun je kiezen of je in het ziekenhuis of thuis wil bevallen. Tijdens de bevalling is het onze taak om eventuele risico’s in te schatten. Soms moeten we je overdragen aan het ziekenhuis, bijvoorbeeld als het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Maar ook als je pijnstilling wil, moeten wij je overdragen aan het ziekenhuis.
Rijnstate of Gelderse Vallei
Als we je doorverwijzen naar het ziekenhuis, is dat meestal het Rijnstate in Arnhem en soms de Gelderse Vallei in Ede.
Communicatie
Van tevoren maken we afspraken over welke zorg je van ons verwacht tijdens de bevalling. Maar het kan goed zijn dat je behoeften tijdens de bevalling veranderen. Daarom vinden we communicatie heel belangrijk.
Onze zorg houdt niet op zodra je kindje er is. Bij Amare vinden we de periode na de bevalling minstens zo belangrijk als ervoor. In je kraamweek komen we bij je op huisbezoek. Ook hebben we telefonisch contact. Bovendien kun je ons ook altijd bereiken als je vragen hebt.
Na zes weken is er een nacontrole. Dan bekijken we hoe het lichamelijk met je gaat, maar ook hoe jij je voelt. Zo kijken we bijvoorbeeld terug op hoe jij je zwangerschap en bevalling hebt ervaren en hoe je het (nieuwe) moederschap ervaart.
Locaties
Spijkerlaan 2 6828 EC Arnhem
St Bernulphusstraat 13 B 6861 GS Oosterbeek
Groeneweg 46 6871 DD Renkum
tel. 026 - 7440244
Spoed en geen gehoor?
Bel de meldkamer: 088-0611862 en wij bellen je terug.